Sälja bostadsrätt privat – Tänk på det här skriva kontrakt eller köpekontrakt själv

Hur gör man med inbetalning av handpenning? Det här tycker vi på Kontraktskrivning.se är ett viktigt skäl till att inte skriva kontrakt själv. Efter att kontraktet är undertecknat brukar köparen ha fem bankdagar, en vecka, på sig att betala handpenning. Handpenningen är vanligtvis är 10% av köpeskillingen. Köparen kan betala handpenning direkt till säljaren. Vanligast är det att handpenningen sätt in på mäklarens depositionskonto där handpenningen står kvar till eventuella villkor i köpekontraktet är uppfyllda. När det finns villkor i köpekontraktet eller överlåtelseavtalet så bevakar vi på Kontraktskrivning.se att villkoren är uppfyllda innan utbetalning av handpenningen sker till säljaren.

Vanliga villkor i köpekontrakt och överlåtelseavtal

Vanliga villkor är att köparen blir godkänd som medlem i bostadsrättsförening eller att köparen ges möjlighet att undersöka objektet mer noga med en besiktningsman, en överlåtelsebesiktning. Besiktningen ska ha genomförts innan ett visst datum som finns med i kontraktet. I kontraktet ska det även finnas med ett datum för tillträde. Tillträdesdagen är den dag man som köpare gör slutbetalningen och får nycklarna till lägenheten eller huset i sin hand.

Datumet för tillträde kommer parterna överens om gemensamt. Tidpunkten kan bero på exempelvis:

  1. arbetsförhållanden
  2. tillgänglighet med flyttfirma eller flyttstädning
  3. det kan vara så att köparen behöver tid på sig att sälja sin nuvarande bostadsrätt eller villa

Naturligtvis finns förstås andra orsaker att ta ställning till. Oavsett om du säljer via mäklare eller har valt att sälja privat och oavsett om det är en fastighet eller bostadsrätt. Mer detaljerad information om att skriva kontrakt själv eller anlita mäklare för kontraktskrivning kan du få direkt av oss på Kontraktskrivning.se.

Till startsidan