Sälja själv – så här skriver man kontrakt!

Efter att man har kommit överens om att köpa en bostad, t ex genom att man har vunnit en budgivning och ska bli köpare till en fastighet eller bostadsrätt, är det några steg kvar till inflyttning. Först måste parterna köpare och säljare skriva ett kontrakt. Vi på Kontraktskrivning.se hjälper dig som har valt att sälja utan mäklare med kontraktsskrivning.

När är köpekontraktet eller överlåtelseavtalet bindande

Det är först när både köpare och säljare har skrivit under köpeavtalet, kontraktet, som köpet av bostadsrätten eller fastigheten är juridiskt bindande. Bra att veta är att båda parter har rätt att dra sig ur affären innan kontraktet är signerat. Det förekommer att ett nytt bud kommer in i sista stund innan kontraktet ska signeras. Då är det upp till säljaren att acceptera det nya budet eller inte. Anledningar att skynda på processen kan vara:

  1. undvika att köparen eller säljaren av olika anledningar ångrar sig.
  2. undvika att köparen ser ett mer intressant objekt på marknaden i sista stund och hoppar av.

Det är kanske främst i Stockholm och Södermalm där bostadsmarknaden är intensiv som det är lite extra bråttom att skriva kontrakt. Det gäller oavsett om du valt att skriva kontrakt själv eller har valt att anlita en fastighetsmäklare i Stockholm.

Till startsidan