Skriva kontrakt själv utan mäklare

Många tror att det är ganska enkelt att sälja ett hus eller en bostadsrätt. De kanske tänker att man lägger ut en annons på Blocket och så är det klart. Vid närmare eftertanke brukar de ändra sig då det är en hel del som man behöver ha kunskap om. Speciellt gäller detta i Stockholm och Mälardalen där bostadsmarknaden är krävande och intensiv. Här väljer de flesta helt klart att anlita en mäklare istället för att sälja villa eller bostadsrätt utan mäklare.

När du som säljare väl har fått fram en lämplig köpare rekommenderar vi på Kontraktskrivning.se att parterna skriver kontrakt så snart ni har möjlighet. Det finns dock mycket att ta hänsyn till innan ni har kommit så långt och alla eventuella tveksamheter och frågor måste vara klargjorda. Vi kan hjälpa dig med frågor och funderingar som uppstår när man vill sälja privat. Vi har ett fast arvode, men kan så klart skräddarsy försäljning och kontraktskrivning efter dina behov.

Kan man sälja själv privat och skriva kontrakt själv privat?

Javisst kan man sälja sin lägenhet i form av bostadsrätt eller fastighet och själv ordna med kontraktskrivning. Observera dock att många banker kräver att det är en hos Fastighetsmäklarnämnden registrerad fastighetsmäklare som sköter affären. Bankerna kräver att en fastighetsmäklare anlitas då det anses för komplicerat och att det finns för många juridiska fallgropar att känna till. Bankerna i Stockholm ställer särskilt detta krav då de ska låna ut pengar där bostaden är som pant, säkerhet, för lånet.

Det finns alltså i princip tre områden där det uppstår svårigheter när du som säljare vill sälja själv:

  • att nå ut på marknaden eftersom det endast är fastighetsmäklare som tillåts annonsera på Hemnet. Hemnet är marknadsledande som annonsplats för bostäder.
  • att köparens bank ska acceptera att det saknas en fastighetsmäklare som har koll på t ex handpenning samt att lån som belastar bostadsrätten eller fastigheten blir lösta vid tillträdet.

I de fall säljare och köpare har hittat varandra själva och vill anlita en fastighetsmäklare endast för att skriva kontrakt kallas uppdraget vanligtvis för ett skrivuppdrag. Fastighetsmäklaren tar då fram köpekontrakt och övriga handlingar som behövs för en trygg bostadsaffär.

Till startsidan