Sälja en bostadsrätt eller fastighet själv så gör du

Vid försäljning av en bostadsrätt eller fastighet som villa, fritidshus eller tomt är det många steg som fastighetsmäklaren tar hand om. Tänk noga igenom om du har:

  • tid
  • ork
  • och framförallt kunskap

att genomföra hela processen själv. Kommer du fram till att du vill anlita en fastighetsmäklare i Stockholm kan vi på Kontraktskrivning.se hjälpa till vid momentet kontraktsskrivning. Vi kan även hjälpa dig med allt kring försäljningen, från första tanken till avslutad bostadsaffär. Kanske funderar du på att bara anlita mäklare för kontraktskrivning?

Så säljer du din bostadsrätt som mäklaren

Kortfattat ser försäljningsprocessen ut som följer om du väljer att anlita en fastighetsmäklare i Stockholm. Kontakta en fastighetsmäklare som du har fått förtroende för och diskutera marknadsläget, bestäm ett värde på objektet och teckna ett uppdragsavtal med mäklaren. Jämför självklart med flera fastighetsmäklare i Stockholm.

Mäklaren sammanställer information om objektet. Fakta hämtas från flera källor, exempelvis bostadsrättsföreningen och Lantmäteriet. Det behövs även tomtkarta, planritningar och foton. Fotograferingen är ett viktigt moment som har föregåtts av att bostaden har städats noga, stylats och ibland även renoverats inför försäljningen. När presentationen är sammanställd och godkänd av säljaren ska objektet marknadsföras. Det finns många alternativ till att marknadsföra ett objekt och vanligast är:

  1. publicering på olika bostadssiter
  2. tidningsannonser
  3. sociala medier
  4. skyltfönster
  5. lappar i trappuppgångar och brevlådor

Ofta tar mäklaren också kontakt med tidigare spekulanter av liknande objekt.

Vill du sälja utan mäklare och sköta visning och budgivning själv

Om marknadsföringen har skötts rätt kommer det nu spekulanter för att se objektet och ställa frågor. En informativ och säljande beskrivning av objektet delas ut till spekulanterna som de kan ta med sig hem och läsa i lugn och ro. Mäklaren gör sedan en uppföljning och pratar med spekulanterna som ges möjlighet att ställa frågor. Ofta vill de ha hjälp att bedöma vad deras nuvarande boende är värt. De kan även vilja göra en boendekalkyl eller få kontakt med en bank som kan lämna ett lånelöfte och berätta om möjligheterna för spekulanten att beviljas ett bolån. Nästa steg blir att skriva kontrakt. Vi rekommenderar att ni tar hjälp av Kontraktskrivning.se och en fastighetsmäklare för att skriva kontrakt i Stockholm. Du som väljer att sälja bostadsrätt själv har mycket att vinna på att inte skriva kontrakt själv.

Till startsidan