Sälja bostadsrätt utan mäklare – Handpenning – när kontraktet är klart

Då kontraktet är undertecknat ska köpare, säljare, fastighetsmäklare samt bostadsrättsföreningen ha var sitt exemplar av kontraktet, överlåtelseavtal, vid försäljning av bostadsrätt. Vid försäljning av fastighet är det var sitt exemplar till köpare, säljare och fastighetsmäklare som gäller. Viktiga punkter att ha koll på vad gäller försäljning av bostadsrätt är att fylla i medlemsansökan till bostadsrättsföreningen. Medlemsansökan kan fastighetsmäklaren på Kontraktskrivning.se hjälpa er med. Håll också noga koll på datum för när handpenningen ska vara inbetald.

Eventuellt finns villkor i kontraktet eller överlåtelseavtalet om att besiktiga lägenheten eller fastigheten. Andra villkor kan vara:

  1. att lånet blir beviljat av köparens bank
  2. att köparen får sin nuvarande bostad såld innan en viss tidpunkt
  3. att köparen får sin nuvarande bostad såld till ett visst pris

Vi på Kontraktskrivning.se nås via nätet eller besök oss gärna efter avtalad tid på vårt kontor, vi är fastighetsmäklare på Södermalm Stockholm Mälardalen.

Ordna lånelöfte och låneansökan

Så snart kontraktet är undertecknat bör köparen kontakta sin bank för att försäkra sig om att lånelöftet snarast ändras till en låneansökan. Det här påminner vi som mäklare på Södermalm dig om. Lånelöftet är mer generellt och låneansökan gäller den specifika bostad som kontraktet gäller. Banken vill se den beskrivning av objektet som mäklaren brukar sammanställa i marknadsföringssyfte. De jämför och tittar på genomsnittspriser i området. Vid bostadsrätter tittar de även på bostadsrättsföreningens årsredovisning och ibland ett utdrag ur föreningens lägenhetsregister. I utdraget som även kallas mäklarbild framgår fakta om lägenheten, så som:

  • storlek i kvadratmeter
  • månadsavgift och vad som ingår i denna
  • ägare
  • andelstal
  • eventuell belåning
Till startsidan