Så säljer du din bostadsrätt själv – sammanfattning från momentet kontraktsskrivning

När du väl har hittat en köpare är det en hel del som ska göras. Först och främst, oavsett om du valt att sälja via mäklare eller sälja bostadsrätt själv – skriv kontrakt. För köparen gäller att kontakta banken och göra om eventuellt lånelöfte till en låneansökan. Betala handpenning till mäklarens klientmedelskonto. På tillträdesdagen ska resterande köpeskilling föras över till säljarens bank. Säljarens eventuella lån, där bostadsrätten eller fastigheten står som säkerhet, löses. Eventuellt tar köparen nya lån med bostaden som säkerhet. Nycklarna till bostaden lämnas över till köparen som kan flytta in på tillträdesdagen.

Skillnad på köpekontrakt och köpebrev, som skillnaden mellan att sälja själv och med mäklare

Det är vanligt att man blandar ihop köpekontrakt med köpebrev. Det här kan vi på Kontraktskrivning.se i Stockholm få ordning på. När köpare och säljare är överens om att göra en affär upprättas ett köpekontrakt med eventuella villkor. När alla villkor är uppfyllda och det är dagen för tillträde upprättas ett köpebrev. Köpebrevet bekräftar att köpeskillingen är till fullo betald och att villkoren i köpekontraktet är uppfyllda. Köpebrev upprättas vid köp av:

  • fastighet som villa
  • fastighet som fritidshus
  • fastighet som tomt

Kom ihåg att köpebrevet ska vara bevittnat för att köparen ska kunna söka om lagfart.

Vid försäljning av bostadsrätt kan man, men måste inte, upprätta ett köpebevis istället för köpebrev. Bevis för att man äger bostadsrätten har man som köpare ändå, dels genom beviljat medlemskap och köp av bostadsrätt i bostadsrättsföreningen, men även genom att både köpare och säljare har undertecknat ett gemensamt dokument i samband med tillträdet, en likvidavräkning. Likvidavräkningen upprättas i ett gemensamt dokument och i ett enskilt dokument för säljare respektive köpare. Kontraktskrivning.se din fastighetsmäklare i Stockholm Södermalm på fastighetsmäkleriet Högalidsmäklarna upprättar alla dokument som behövs, oavsett om du valt att sälja själv utan mäklare eller anlitar oss på Högalidsmäklarna genom hela affären.

Till startsidan