Så här gör du för att sälja en bostadsrätt eller fastighet som villa, fritidshus eller tomt utan mäklare

Det är inte helt enkelt att sälja själv, om så vore fallet skulle fler göra det. Av samma anledning som man vanligtvis inte lagar sina tänder själv eller genomför en operation på sig själv kan det vara klokt att anlita en mäklare. Det är en smart investering att anlita en mäklare som Högalidsmäklarna i Stockholm som har kunskap, erfarenhet och hög servicenivå. Vilka steg behöver du som säljare genomföra när du valt att sälja privat utan mäklare? När du väl har bestämt dig för att sälja själv privat behöver du sätta ett pris på objektet som ska säljas. Flera alternativ finns för hur du ska hitta en lämplig prisnivå. Se på olika bostadssiter som publicerar slutpriser, det finns även speciella webbplatser för bostäder och fastigheter som publicerar slutpriser. Kontakta en fastighetsmäklare som Högalidsmäklarna som är fastighetsmäklare Södermalm och be att få bostaden värderad. Högalidsmäklarna är fastighetsmäklare som tar uppdrag över hela Stockholm och Mälardalen. Vi kan hjälpa dig med hela affären eller valda delar av processen, t ex endast kontraktskrivning med mäklare.

Planera marknadsföring av objektet, med mäklare eller utan om du ska sälja själv

När du väl har kommit fram till ett lämpligt värde på ditt objekt, villa, tomt eller bostadsrätt, som du önskar få, eller lämpligt pris att sälja för, även om du har en förhoppning om att det ska bli budgivning, är det dags att planera för marknadsföring av objektet. Vi kallar fastigheten eller bostadsrätten för objektet för att göra det enkelt. Vi på Högalidsmäklarna föredrar annars ordet hem eller bostad som låter mer personligt och trevligt. Bland det första som ska göras är att bostaden ska:

  1. stylas
  2. städas
  3. fotograferas

Ofta behöver man ta fram en planskiss, kanske alternativa planlösningar och eventuellt en tomtkarta och områdesbeskrivning. När du säljer själv utan mäklare måste allt detta tas om hand. Högalidsmäklarna anlitar alltid yrkesfotografer. I många fall gör vi en film från objektet eller fotar med drönare för att visa objektets läge med omgivningen runt om.

Marknadsföring av villa eller bostadsrätt

När en komplett presentation av objektet, med bilder och beskrivande och säljande texter, är klar ska objektet marknadsföras så att spekulanter upptäcker och blir intresserade av det. Idag är det ganska svårt att nå ut effektivt själv då man saknar eget nätverk, kontakter och tillgång till de bostadssiter som mäklare använder. Se därför på prisvärda, men inte billiga eller de som är billigast, alternativ som fastighetsmäklare Södermalm och Högalidsmäklarna som inte är en billig mäklare.

Inför försäljningen behövs en energideklaration tas fram om det är en bostad överstigande 50 kvm. Vi rekommenderar ofta även att man gör en besiktning med besiktningsman av objektet och kompletterar med en försäkring mot dolda fel, en doldafelförsäkring. Kontraktskrivning.se hjälper dig som valt att sälja bostadsrätt själv utan mäklare med rätt råd och tips kring vad som ska göras. Vi tar hand om allt om du vill, men det kan även gälla endast kontraktsskrivning och inget annat.

Visningar när du säljer privat eller med fastighetsmäklare

I bästa fall har du som vill sälja utan mäklare lyckats locka spekulanter till visning av ditt objekt! Det kan vara besvärligt att visa objektet själv då spekulanterna kan komma att kritisera hur du valt att möblera och färgsätta bostaden. Eventuella fel och brister kommenteras ibland högljutt för att väcka andra spekulanternas ointresse för att köpa objektet. När visningarna är över ska alla spekulanter kontaktas. De kan komma att ha många och varierande typer av frågor, vissa behöver hjälp med att värdera sitt nuvarande boende för att veta om de har råd att buda på din bostad eller ej.

Spekulanterna behöver ofta ett lånelöfte av sin bank så att de vet att de klarar av finansieringen och kommande boendekostnader. I händelse av att det varit få spekulanter på visningarna, eller kanske bara en enda spekulant, får man som säljare vara beredd på bud långt under det begärda. En erfaren mäklare som Högalidsmäklarna, en prisvärd fastighetsmäklare Södermalm kan hantera situationen på bästa sätt, vi är en fastighetsbyrå som kan hjälpa dig med mer än bara kontraktskrivning.

Budgivning när man ska sälja bostadsrätt eller villa privat

En rutinerad fastighetsmäklare är van vid alla typer av förhandlingssituationer och har full förståelse för och koll på budgivningsprocessen som närmast är att likna vid ett gediget hantverk när det utförs rätt. Det handlar ofta om psykologi och inte minst stress. Kanske ställer vissa spekulanter villkor för sina bud. Fundera också över hur du som exempelvis vill sälja bostadsrätt privat ska säkerställa att budgivarna har förmåga att fullfölja en affär. Kan du kanske göra en kreditupplysning, få intyg om att de har arbete eller se senaste årets deklaration?

Har du väl kommit i mål och hittat en köpare kan du anlita Kontraktskrivning.se som tar hand om resterande moment i din bostadsaffär. Vi hjälper dig med kontraktskrivning, tillträde och deklaration. Med vårt kontor centralt på Södermalm vid Zinkensdamm t-bana och nära Hornstull och Reimersholme är vi lättillgängliga för dig som vill sälja bostadsrätt själv utan mäklare och privat.

Till startsidan