Handpenning skriva kontrakt och sälja fastighet bostadsrätt själv

För att säkerställa att köparen har för avsikt att fullfölja köpet betalar köparen en handpenning, vanligtvis 10%, men det är upp till parterna att komma överens om ett lämpligt belopp. 10% är rimligt med tanke på att köparen ska kunna erlägga minst 15% i kontantinsats vid ett köp för att beviljas banklån. Det innebär att utöver handpenningen ska köparen därmed kunna erlägga ytterligare 5% av köpeskillingen i kontantinsats. I vissa fall kan handpenningen betalas direkt till säljaren, men i vanligtvis sätts pengarna in på ett klientmedelskonto som fastighetsmäklaren ansvarar för.

Vi mäklareKontraktskrivning.se i Stockholm har klientmedelskonton. Tryggheten som parterna upplever med klientmedelskontot, även kallat depositionskonto, är att pengarna inte betalas ut till säljaren förrän eventuella villkor i kontraktet är uppfyllda. I det fall köparen hoppar av köpet kan eventuella skadeståndsanspråk regleras från handpenningen.

När betalar man mäklarens provision eller arvode

I samband med att handpenningen betalas ut till säljaren är det brukligt att fastighetsmäklaren behåller sitt arvode. Det här arvodet kan även kan vara en provision uttryckt i procent på försäljningsbeloppet. Bra att veta angående handpenning är att i de fall beloppet är låst i befintlig bostad kan banken vara behjälplig med ett handpenningslån.

  • OBS! Innan handpenningen sätts in på mäklarens depositionskonto ska parterna ha skrivit ett depositionsavtal.
  • Depositionsavtalet är en bilaga till köpekontraktet och här godkänner köpare och säljare att handpenningen sätts in på klientmedelskontot.
  • Här står även att handpenningen inte betalas ut till säljaren förrän villkor i köpekontraktet är uppfyllda.

Har du valt att sälja bostadsrätt eller villa privat bör du överväga att anlita en mäklare. Förslagsvis kontaktar du Kontraktskrivning.se för att skriva kontrakt och sköta in- och utbetalning av handpenning. Kontraktskrivning.se gör affären tryggare för alla parter!

Till startsidan